הקליניקה

"המשימה הראשונה שלי היא להצליח בשיקום הראייה של כל מטופל שמגיע אלי. לסייע לאדם לא להיכשל, לא להיהפך לנכה – זה ההישג הגדול שלי" עוד לפני שאתם יוצאים מכאן בהרגשה הנפלאה שאתם נראים טוב, חשוב שתצאו מכאן ותראו את העולם שסביבכם היטב. ניסיון של עשרות שנים בתחום ועבודה מסורה – הן במערכות ארגוניות (חיל האוויר, קופ"ח מכבי, בי"ח תל השומר), והן במסגרת הקליניקה – עשרות אלפי מטופלים, החל מתינוקות וילדים קטנים ("זה הכי מרתק לבדוק ראייה של ילדים קטנים", אומר קלוד), הפכו את קלוד לאחד האופטומטריסטים המובילים בארץ. מעבר ליכולת האישית הגבוהה, שהיא שילוב של אהבת המקצוע, ידע רב וניסיון עצום, מצוידת הקליניקה במכשור העדכני ביותר ובצוות מקצועי, נעים ואדיב.

המעקב אחרי התפתחות הראיה מן הראוי שיתבצע משלבי הילדות המוקדמים ועד לגיל מתקדם. בכל שלב עלולים להופיע ליקויי ראיה ומחלות של העין, כמו מלכודות שצריך לעקוף ומוטב לטפל בהן. גילוי מוקדם ושיתוף פעולה נכון בין אופטומטריסט קליני לרופא עשויים לשפר את מאור עיניו של האדם הסובל ממחלות ותופעות הקשורות בעין ובראייה, ובמקרים רבים אף להציל את ראייתו.

מספר מחלות הקשורות בעין ובראייה מוכרות לרובנו בשמן ובתופעות להן הן גורמות. להלן סקירה קצרה של אחדות מהן.

קטרקט

הקטרקט הינו מחלה המתבטאת בעכירות של עדשת העין והיא אחת הסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם. זוהי מחלה שמתפתחת עם הגיל, אולם גם ילדים קטנים נולדים לעיתים עם קטרקט מולד, והתאמת עדשות מגע לאחר ניתוח קטרקט אצל ילדים היא צעד מכריע בהבטחת הראייה לחיים שלמים. בסופו של דבר רק מטופל מחליט האם ומתי הוא מעוניין לעבור ניתוח, אבל תפקיד האופטומטריסט לגלות, להסביר ולשפר את הראיה (במידת האפשר וללא התערבות כירורגית ) ובוודאי להחזיר למטופל את יכולת הראייה המקסימאלית לאחר ניתוח.

ניוון קרנית (קרטוקונוס וניוונים אחרים)

הקרטוקונוס (לטינית – קרטו – קרנית, קונוס – חרוט) היא מחלה הגורמת לעיוות של קרנית העין ומשבשת את הראייה. לרוב מטופלת המחלה בעזרת משקפיים או עדשות מגע מיוחדות, ולעיתים נדרשת גם התערבות כירורגית. מחלה זו איננה גורמת לעיוורון מוחלט, אולם מפריעה לראייה סדירה וגורמת עקב כך לקשיים בקריאה ובנהיגה ולקשיים בראייה בלילה. מיפוי הקרנית המתבצע אצל האופטומטריסט הוא כלי הכרחי לגילוי מוקדם ומעקב אחרי ניוון הקרנית.

ניוון רשתית (AMD)

ניוון הרשתית היא מחלה המתפתחת על פי רוב החל מגיל חמישים. כ-12% מבני 65-75 סובלים מן המחלה והיא הסיבה העיקרית לעיוורון בעולם המערבי. סימני המחלה המוקדמים הם ירידה בחדות הראייה הכללית, אליה ניתן לשים לב בקלות רבה יותר בקריאה מקרוב, ועיוות של שורות הכתב בספר. לעיתים קרובות נוטים אנשים לייחס את הירידה בחדות הראייה לצורך בשינוי מספר המשקפיים, אולם במקרה בו לקה אדם בניוון הרשתית, הדבר לא יועיל. אופטומטריסט קליני יזהה את ניוון הרשתית מיד בבדיקה המותאמת לכך, ולא יפטור את העניין בשינוי מספר המשקפיים. זיהוי המחלה בשלביה המוקדמים מאפשר טיפול.

גלאוקומה

הגלאוקומה היא מחלה הפוגעת בעצב הראייה, על פי רוב עקב הגברת הלחץ עליו. עליית הלחץ בתוך העין נגרמת בדרך כלל בעקבות חסימת דרכי הניקוז של נוזל העין. כתוצאה מכך קטן שדה הראייה באיטיות, והדבר יכול להביא עד לעיוורון מוחלט אם לא טופל בראשית המחלה. למחלה זו יש היבטים תורשתיים ברורים ואבחון וטיפול מוקדמים שלה חשובים במיוחד. לאופטומטריסט הקליני תפקיד מכריע בגילוי ואבחון המחלה על ידי מדידת לחץ תוך-עיני (מדידה ע"י לחץ אוויר, ללא מגע יד אדם) והפנייה לרופא עיניים מומחה.

ראייה כפולה

ראייה כפולה נובעת מחוסר סינכרוניזציה בין שתי העיניים אבל לעיתים נגרמת גם מליקוי ראיייה בעין אחת בלבד. הראייה הכפולה יכולה להיגרם הן בגלל בעיות פיסזיולוגיות של העין והן בגלל בעיות נוירולוגיות. ההבדל בטיפול בין שני הגורמים הוא משמעותי מאוד ואבחון מדוייק לגורם המחלה הוא קריטי לטיפול יעיל בה.

ככלל, ישנן תלונות רבות הקשורות בליקויי ראייה, שרובם מסתיימים בשיפור וייצוב הראייה על ידי התאמת משקפיים למטופל. העין – השער שלנו אל העולם, היא איבר עדין ורגיש שחשוף לפגעים רבים. על פי רוב אנו שמים לב לכך שיש לנו הפרעות או קשיים בראייה זמן רב לאחר שהסיבה/מחלה הגורמת לכך כבר מקננת בעינינו. מחלות ותופעות רבות ניתן לזהות בבדיקות מוקדמות, הרבה לפני שאנו שמים אליהן לב, ובכך לשפר בצורה משמעותית את הטיפול בהן. “אני לא מבין למה אנשים מגיעים אלי רק כשהמצב של הראייה שלהם נורא ואיום", אומר קלוד, "יש לנו רק שתי עיניים, והן נחוצות לנו במיטבן. אני ממליץ לאנשים להיות ערים לכך ולא להמתין למצב שבו הראייה שלהם נהייתה בלתי נסבלת. אז, בדרך כלל, הטיפול בבעיה כבר מסובך הרבה יותר”.